Jyväskylässä avataan pitkästä aikaa yleinen sauna – esimerkkiä haettu Tampereelta ja Helsingistä

Satu Kakkori – Keskisuomalainen

Jyväskylän Halssilan perinteikkään puutaloalueen vanha yleinen sauna lämpiää uudelleen 28 vuoden tauon jälkeen tänä keväänä, kun Yläkaupungin saunaseura avaa huhtikuun alussa ovet saunojille.

Kärpänkuja 16:ssa sijaitseva kiinteistö on ollut yksityisenä kotina vuodesta 1992 alkaen. Sitä ennen Hakalan saunana tunnettu yleinen sauna palveli halssilalaisia vuosikymmenet, kunnes talo- ja asuntokohtaisten saunojen yleistyessä yleisten saunojen kulttuuri hiipui koko maassa. Hakalan sauna sulki ovensa vuonna 1991.

Yleisen saunan tarve ja kaipuu ei puolestaan ole hiipunut, vaan on kokee uutta tulemistaan osana monimuotoista saunakulttuuria. Lokakuussa 2017 perustettu Yläkaupungin saunaseura suunnitteli yleistä saunaa nimensä mukaan yläkaupungille, mutta vireille laitettu hanke ei toteutunut. Kärpänkuja 16:n myynti-ilmoitus oli suoranainen onnenpotku, vaikkei se aivan yläkaupungilla sijaitsekaan.

SAUNASEURAN JA saunahankkeen puuhamiehet ovat Ari Rusanen, Petteri Kalliomäki ja Jakke Rajahuhta, joita yhdistää intohimo ja harrastuneisuus saunomista kohtaan. Tammikuussa kolmikosta tuli viisikko, kun mukaan liittyivät Joonas Väisänen ja Samu Haveri-Heikkilä. Taustajoukoissa on myös kaksi yritystä, muuramelainen HK Instruments Oy ja tamperelainen ravintola Kaijakka. Porukasta löytyy monen alan osaamista niin rakennuspuolesta kuin matkailualan yrittämisestäkin. Viisikolla on myös verkostot muihin saunatoimijoihin ja seuroihin.

– Tavoitteenamme on tarjota paras mahdollinen yleinen sauna, tiivistää Ari Rusanen, joka työskentelee it-arkkitehtinä Tiedolla.

Esikuviksi ja esimerkeiksi loistavista yleisistä saunoista Rusanen nostaa Tampereen Rajaportin sekä Helsingin Harjutorin ja Arlan saunat, joilla myös on aito historia viime vuosisadan alkuvuosiin saakka.

HALSSILAN KÄRPÄNKUJAN saunaan mahtuu kymmenkunta saunojaa kerrallaan. Tiloja on tarkoitus huhtikuussa remontoida, mutta sitä ennen saunotaan avoimin ovin muutamia päiviä ja kerätään sekä vanhaa kokemustietoa että uusien saunojien toiveita siitä, mitä tältä saunalta odotetaan.

Yläkaupungin saunaseura on viritellyt myös konttisaunan tuomista Jyväsjärven äärelle Hotelli Alban rantaan. Halssilan saunahanke kiilaa nyt työjärjestyksessä edelle, kertoo Rusanen.

JYVÄSKYLÄSSÄ on toiminut useita 1900-luvun alkuvuosikymmeninä perustettuja yleisiä saunoja, joista viimeisten joukossa sulkivat ovensa muun muassa Rautpohjan tehtaan sauna, Halssilan pesulan yhteydessä toiminut sauna ja Kypärämäen sauna.

copyright @ ylakaupunginsauna.fi