Hakalan sauna vetänyt väkeä Jyväskylään ympäri Suomen ja maailman – himosaunoja Pelle Miljoona vieraili Halssilassa, mutta ei päässyt lauteille

Anna Kivinen – Keskisuomalainen

Kiuas sihahtaa ja hiki alkaa valua, kun Jari Helin heittää löylyä. Ilma on kostea ja puusaunan perinteinen mieto savun tuoksu hivelee kävijän hajuaistia. Täällä kelpaa suomalaisen saunoa.

Jyväskylän Halssilassa saunotaan taas porukalla 28 vuoden tauon jälkeen, kun Hakalan sauna aukesi elokuussa. Vakiokävijöihin kuuluva Helin kehuu saunan löylyjä kosteiksi ja “perinteisen puusaunamaisiksi”.

– Arvosanaksi voi antaa täyden kympin. Kiukaasta ei teho lopu kesken. Pihan poreallas on hyvä lisä niillekin, jotka eivät saunomisesta tykkää, Helin kuvailee.

Puulämmitteiseen saunaan mahtuu kerrallaan noin kymmenen saunojaa.

YLÄKAUPUNGIN SAUNASEURAN PUHEENJOHTAJA Ari Rusasen mukaan sauna on vetänyt hyvin väkeä Kärpänkujalle niin Halssilasta, muualta Jyväskylästä kuin kauempaa Suomesta ja ulkomailta asti.

– Sana on kiirinyt saunojien keskuudessa. Jäseneksi on liittynyt tähän mennessä vajaat 100 ihmistä, ja koko ajan tupsahtelee lisää. Toki välillä on hiljaisia iltoja, eli enemmänkin porukkaa mahtuisi, Rusanen kommentoi.

Rusasen mukaan saunan toiminnalle historiallisella Halssilan suojelukaava-alueelle on haettu poikkeamislupaa Jyväskylän kaupungilta.

Jäsenmaksu saunaa pyörittävään Yläkaupungin saunaseuraan on 20 euroa. Se sisältää ensimmäisen saunomiskerran. Seuraavat saunomiskerrat maksavat arkisin kuusi ja viikonloppuisin kahdeksan euroa.

JYVÄSKYLÄLÄINEN PETRI HÖYTÖ on nauttinut Hakalan saunan löylyistä keväästä asti, eli jo ennen virallisia avajaisia. Niin myös lauantaina.

– Halusin olla mukana alusta asti. Saunominen on mulle yhteisöllistä toimintaa. Jyväskylästä on puuttunut tämäntyyppinen paikka. Uskon, että yleisille saunoille on tilausta, Höytö kommentoi.

Höytölle tärkeintä saunassa on hyvä porukka.

– Jutut ja seura merkitsevät enemmän kuin se, millainen itse sauna on. Hakalan saunan löylyt ovat kyllä lempeät ja pehmeät. Kotona mulla on sähkösauna, ja onhan tämä ihan eri tason kokemus, kommentoi Höytö.

LAUANTAINA SAUNASEURAN yksityistilaisuudessa Hakalan saunalla esiintyi rock-muusikko Pelle Miljoona (Petri Samuli Tiili), joka sanoitti hieman uudelleen esimerkiksi tunnetuimman hittinsä Moottoritie on kuuma. Kertosäkeessä laulettiin nyt Hakalan saunan olevan kuuma.

Pelle Miljoona tunnetaan kovana saunojana, ja mies kertoi saunovansa liki päivittäin.

– Kyllä paras sauna on kunnon puulämmitteinen sauna. Helsingissä Arlan sauna on paras, jossa olen käynyt. Juppisaunoissa en ole käynytkään, Pelle kertoi.

Hakalan saunaa Pelle ei ehtinyt vielä testaamaan lauantaina illalla Säynätsalossa olleen keikan vuoksi. Pelle kertoi saunovansa Helsingissä mieluiten Helsingin Urheilutalon hallissa Kalliossa.

– Siellä on ollut vuosikaudet sama jengi, se on tosi nastaa. Muun muassa Tapani Kansa käy siellä. Tykkään saunomisen yhteisöllisyydestä, vaikka toisessa kodissa Lapinjärvellä saunon paljon myös yksin.

KEIKKAELÄMÄÄNKIN SAUNOMINEN kuuluu tiivisti.

– Tykkään saunoa ennen keikkaa, eli saunaa on tullut etsittyä aika monesta paikasta. Saunominen rentouttaa lihakset, ja se on hyvä riitti ennen keikkaa, Pelle kommentoi.

Pelle Miljoonan mielestä perinteisten yleisten saunojen elvyttäminen Jyväskylässä on kulttuuriteko.

– On hieno trendi, että saunominen on nousussa. Se on hienoa yhteisöllisyyttä. Sauna on suomalaisille edelleen kuin pyhäkkö, siellä puhdistaudutaan sielullisesti ja fyysisesti, Pelle kuvaili.

Hakalan sauna toimi yleisenä saunana 1950-luvun alusta vuoteen 1991. Nyt sauna toimii Yläkaupungin saunaseuran jäsenten saunapaikkana, mutta jäseneksi voi liittyä kuka tahansa.

Yläkaupungin saunaseuralla on vireillä myös konttisaunaprojekti, jossa tavoitteena on saada uusi yleinen sauna Jyväsjärven rantaan hotelli Alban viereen.

– Tämä projekti on ollut viime ajat sivuroolissa, koska Hakalan saunan avaaminen on työllistänyt paljon. Tavoitteenamme on kuitenkin edelleen, että konttisauna avautuisi Alban rannassa kesällä 2020, Yläkaupungin saunaseuran puheenjohtaja Ari Rusanen kertoo.

Konttisaunan etuna olisi, että Alban rannasta pääsisi myös uimaan ja talvella avantoon. Hakalan saunassa uintimahdollisuutta ei ole, mutta pihasta löytyy poreallas.

NYKYISIN JYVÄSKYLÄSSÄ ON KAKSI yleistä saunaa, jos Hakalan sauna sellaiseksi katsotaan, vaikka saunominen vaatiikin yhteisön jäsenyyttä.

Hakalan saunan lisäksi löylyihin pääsee Tuomiojärven rannalla Mankolassa, jossa toimii Jyväskylän perinnesaunojien yleinen sauna. Lisäksi yleisölle avoimia saunailtoja on esimerkiksi Laukaan Tupaswillassa sekä Hankasalmen Revontulessa.

Vertailun vuoksi kerrattakoon, että Tampereella ja lähikunnissa on noin 25 yleistä saunaa.

Oikaisu 20.10 kello 19.38. Toisin kuin artikkeliin liitetyssä kuvassa aiemmin kerrottiin, kontrabassoa Pelle Miljoonan taustalla soittaa Aimo Hedman, eli Velimatti Laitinen

copyright @ ylakaupunginsauna.fi