Avajaislöylyt Jyväskylän Halssilan yleisessä saunassa viivästyvät edelleen – remontissa paljastui ikäviä yllätyksiä: ”Ilkein homma, mitä olen tehnyt”

Joonas Laine – Keskisuomalainen

Kauan odotettuja avajaislöylyjä uusitussa Jyväskylän Halssilan yleisessä saunassa joudutaan odottamaan vielä tovin.

Kiukaan oli tarkoitus lämmetä suuremmalle yleisölle ensimmäistä kertaa 28 vuoteen suomalaisen saunan päivänä 8. kesäkuuta, mutta aikataulu venyy vielä 1–2 viikolla.

– Vaikka kuinka yritettiin, sauna ei ihan valmis vielä ole. Veikkaisin, että ennen juhannusta saunotaan jo, Yläkaupungin Saunaseuran puheenjohtaja Ari Rusanen sanoo.

Saunatilat ovat Rusasen mukaan todennäköisesti valmiit jo ensi viikon alussa, mutta varsinaisia avajaisia varten kaikki tilat halutaan tiptopkuntoon.

Suomalaisen saunan päivänä pihalle nousee telttasauna. Löylyjä voi ottaa myös peräkärrysaunassa tai nautiskella tunnelmasta paljussa.

– Meillä on kello 14:stä noin kello 19:ään tapahtuma, jonne kaikki ovat tervetulleita, Rusanen sanoo.

SAUNA PITI alkuperäisen suunnitelman mukaan avata jo toukokuun alussa. Remontin edetessä on kuitenkin paljastunut yllätyksiä, ja purkutöitä on jouduttu tekemään enemmän kuin luultiin.

Tiloissa oli esimerkiksi jälkikäteen asennettu lattiapinnaksi asennuslastulevyn päälle muovimattoa, joiden alta paljastui tyylikäs lautalattia. Sitä ei kuitenkaan ollut rakennettu joka paikkaan.

– Jouduimme purkamaan koko lautalattian, ja sitten eristeenä käytettyä sahanpurua poistettiin luokkaa sata säkkiä. Se oli ilkein homma, mitä olen tehnyt, Rusanen naurahtaa.

Halssilan saunalla on pitkät perinteet, sillä se valmistui jo vuonna 1950, kun Albin Fredrik Hakala puuhasi pihapiirinsä yleistä saunaa alueen asukkaille.

Nykyään Yläkaupungin Saunaseuran omistamaa saunaa kutsutaan perustajansa mukaan myös Hakalan saunaksi.

Edellisen kerran yleisenä saunana se on toiminut vuonna 1991.

copyright @ ylakaupunginsauna.fi