Halssilan yleiseen saunaan ehtii testilöylyille jo ennen remonttia, sitten se puretaan sisältä ”suunnilleen atomeiksi”

Eeva Salminen – Keskisuomalainen

Halssilan perinteikkään puutaloalueen vanha yleinen sauna Kärpänkujalla Jyväskylässä lämpiää jälleen, ja innokkailla saunojilla on mahdollisuus käydä saunomassa ja kertomassa omia kokemuksiaan, toiveitaan ja ajatuksiaan ennen kuin sauna menee täydelliseen remonttiin.

– Sauna puretaan sisältä suunnilleen atomeiksi, Yläkaupungin Saunaseuran puheenjohtaja Ari Rusanen kertoo.

Ulkopuolelta rakennus säilyy nykymuodossaan.

– Hyvät löylyt on jo nyt, mutta vielä paremmaksi on tarkoitus saada. Seiniä kaatuu ja tilat avartuvat ja kiuaskin vaihdetaan, hallituksen jäsen Jakke Rajahuhta jatkaa.

Lauantaina illansuussa saunojia oli kymmenkunta. Sunnuntaina sauna on auki kello 15–20 ja maanantaina ja tiistaina kello 16–20. Tutustumispäivät ovat maksuttomia.

SAUNASSA ON NYT yksi pukuhuone, eikä erillisiä naisten ja miesten vuoroja kokeilupäivinä ole.

– Kun sauna avataan, luvassa on sekä miesten että naisten vuoroja ja myös sekavuoroja, Rajahuhta sanoo.

Löylyhuoneita on yksi, ja se laajenee noin 10 hengen saunaksi.

– Kaadamme saunan ja puuvarastona olleen tilan väliltä väliseinän. Myös oleskelu- ja pukeutumistiloja laajennetaan seiniä kaatamalla, Rusanen sanoo.

Ulkovaatteille tulee oma tilansa sisääntuloeteisessä.

– Omin voimin on tarkoitus remontti pääosin tehdä. Erikoisosaamistakin esimerkiksi sähkötöihin ja lvi-töihin löytyy omasta porukasta, Rusanen kertoo.

Saunaseuran ydinporukan muodostaa kuusi miestä, Rusasen ja Rajahuhdan lisäksi siihen kuuluvat Joonas Väisänen, Samu Haveri-Heikkilä, Petteri Kalliomäki ja Petteri Kivimäki.

– Muitakin on mukana, mutta päävastuu saunan perustamisesta ja kunnostamisesta on tämän kuusikon harteilla, Rusanen sanoo.

SAUNASEURAN VÄKI on kiertänyt ahkerasti muita yleisiä saunoja eri puolilla maata. Vinkkejä on otettu sieltä täältä ja sulatettu ne yhteen.

– Kyllä tästä tulee paras sauna, Rajahuhta myhäilee.

Seura tarjoaa saunaelämyksiä yhdistyksenä, ei yrityksenä. Tällöin ei Rusasen mukaan vaadita kaavamuutosta kuten tarvittaisiin, jos tontilla aloitettaisiin liiketoiminta.

– Kiinteistö on oma. Päärakennukseen muuttavat Joonas ja Samu, jotka pääasiassa vastaavat saunan pyörittämisestä. Tietenkin muutkin jäsenet antavat apuaan, ja esimerkiksi tapahtumissa ja tilaisuuksissa ei kaksi ihmistä riitä, Rusanen sanoo.

Remontin on arvioitu kestävän huhtikuun loppuun, mutta päivämääristä ei voi puhua, koska remonteissa tuppaa toisinaan tulemaan yllätyksiäkin vastaan.

– Ennen remontin alkua meillä vierailee muun muassa japanilaistoimittaja, jolle sauna vielä lämmitetään, Rusanen sanoo.

Hakalan saunana tunnettu yleinen sauna palveli halssilalaisia vuosikymmenet, kunnes talo- ja asuntokohtaisten saunojen yleistyessä yleisten saunojen kulttuuri hiipui koko maassa. Hakalan sauna sulki ovensa vuonna 1991.

”Nyt pitää laajentaa saunareviiriä”
Hakalan sauna herättää monissa jyväskyläläisissä lämpimiä muistoja. Yksi heistä on emeritusprofessori Kimmo Suomi. Kun Keskisuomalainen helmikuun alkupuolella uutisoi saunan avaamisesta jälleen yleisölle, Suomi kertoi omia muistojaan.

– Oli hieno lukea jälleen hyvä saunajuttu minun syntymämaisemistani. Synnyin Majavankuja 12:ssa Halssilassa 65 vuotta sitten. Meillä oli kotitalossa piharakennuksessa sauna, jota lämmitettiin aina lauantaisin, Suomi kirjoittaa viestissään lehdelle.

Hän kertoo, että perheen vanhemmat olivat innokkaista saunojia, joten lauantaisaunan lisäksi käytiin saunassa Kärpänkujan tai Vaajakoskentien varren saunoissa Törölää vastapäätä.

– Luulen, että toinen kerta viikossa tehtiin myös yhteisöllisyyden vuoksi. Minulla on hyvät muistot limpsasta ja ukkojen jutuista saunareissuilla, Suomi muistelee.

– Olen käynyt myös Pulmusentien saunassa, hän jatkaa.

Suomen mielestä on hienoa, että Hakalan sauna jälleen avataan yleisölle.

– Eläköidyttyäni olen käynyt saunassa lähes joka päivä, kun on nyt aikaa enemmän. Meillä on kotona Säynätsalon Muuratsalossa piharakennuksessa puilla lämpiävä ja päärakennuksessa sähkö- ja infrapunasaunat. Nyt pitää laajentaa saunareviiriä pois yksityisyydestä, kun Hakalan sauna avataan, Suomi innostuu.

copyright @ ylakaupunginsauna.fi